IJsselFilmFestival

In de zomer van 2021 organiseerden we een eerste, bescheiden filmfestival over en bij de IJssel. Op drie plaatsen en drie data (uiteindelijk werden het twee locaties en twee data) vertoonden we films over de IJssel, als mooiste en kleinste, grote rivier van Nederland. 
Op zaterdag 21 augustus op de Vreugdehoeve in Zwolle en op zondag 29 augustus op Zorgvliet aan de Bandijk in Terwolde . 


Optreden HERA in Zwolle

Optreden HERA in Terwolde

Informatie en kaarten

Stop motion studio Zwolle

Zorgvliet met filmtent

Publiek bij optreden HERA in Zwolle

Opbouw locatie Zorgvliet

Over het eerste IJsselFilmFestival

IJsselFilm organiseerde de eerste editie van het IJsselFilmFestival. Op twee locaties langs de IJssel, op de Vreugdehoeve aan de Zalkerdijk in Zwolle en op Zorgvliet, een statig huis aan de Bandijk in Terwolde was een programma gemaakt vol film, muziek, informatie en gesprekken over Film en IJssel. 

 

In Zwolle, op zaterdag 21 augustus, was het programma als volgt: 

Het vrouwenkamerkoor Hera, dat op het festival een mooi platform vond voor haar unieke muziekprogramma Stroom, zong liederen bij films over Tij, Tijd en Tijdelijkheid. Daarna waren er twee films te zien over de IJssel: IJssel & water en de IJssel inspireert. De films waren samengesteld uit bestaand historisch en nieuw materiaal.

Kinderen hadden de mogelijkheid om korte stop motion filmpjes te maken. Verhaaltjes in een  zelfgemaakt IJsseldecor. 

Verder was er een stand met boeken over de IJssel en de IJsselvallei en andere informatie.

 

’s Avonds vertoonden we de film ‘De uitbreiding van Polder Mastenbroek’ van Sjaak Langenberg uit 2004. De film, nu weer actueel, was toen gemaakt om tegenwicht te bieden tegen de uitbreiding van Zwolle en de andere gemeenten rondom Polder Mastenbroek. Aanwezig voor toelichting en discussie waren Marco van der Vegte en Klaas van der Wal. Een gesprek met Jan Visscher sloot de avond af.

Het middagprogramma op Zorgvliet op zondag 29 augustus was vrijwel gelijk aan dat in Zwolle eerder. Alleen hadden we geleerd van de eerste bijeenkomst en de beide films ingekort. Want hoe bijzonder het materiaal ook is, op enig moment is het genoeg. 

 

’s Avonds vertelde Jolmer Versteeg, regisseur bij het theatergroep de Jonge Honden uit Zwolle over locatietheater en liet hij zien hoe hij tot beelden en theater-verhalen komt. 

Als intermezzo trad ‘Vlinderwerk’ op met een poëtische reis langs de IJssel. 

Gasten die avond waren Fieke van ’t Riet (De stad verbeeldt) en Wim Eikelboom (podcast Rivierverhalen). 

 

Tenslotte

Beide dagen waren goed bezocht. In Zwolle 120 deelnemers en in Terwolde ongeveer 100. De sfeer was op beide locaties uitstekend.

 

Voor IJsselFilm heeft het eerste filmfestival veel leerpunten opgeleverd. Hoe we daarmee omgaan richting een (eventuele) nieuwe editie van het IJsselFilmfestival, we shall see.